espa 2020 Blog | Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ελευσίνα Πόγκα Μαρίνα | Σελίδα 4 από 6 | Nutrilife

Blog | Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ελευσίνα Πόγκα Μαρίνα | Σελίδα 4 από 6 | Nutrilife

Διαβάστε στο blog για επίκαιρα θέματα διατροφής, tips, συνταγές και συμβουλές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής
ΦίλτροAllTips ΔιατροφήςΔιατροφή & ΆθλησηΔιατροφή & ΠαιδίΔιατροφή & ΥγείαΔιατροφή & ΨυχολογίαΔιατροφική αξία τροφώνΣυνταγέςΧωρίς κατηγορία
No more posts
16 Φεβρουαρίου 2022
poga-marina-diatrofologos--e1644999748678-1280x1481.jpg

Γνωρίζουμε ότι η επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα αποτελεί τον φραγμό και το σημείο «διαλογής» των ουσιών που λαμβάνουμε μέσω της τροφής και εισέρχονται στην κυκλοφορία.


apo-deftera-diaita-scaled-e1643269266935-1280x1544.jpg

Το ξεκίνημα του χρόνου σηματοδοτεί μια νέα αρχή και για πολλούς αποτελεί ιδανική περίοδο ανασκόπησης, αναθεώρησης και θέσπισης νέων στόχων. Συχνά, δίνουμε υποσχέσεις αυτοβελτίωσης τις οποίες είτε θέτουμε σε άμεση εφαρμογή, είτε μεταθέτουμε από Δευτέρα σε Δευτέρα, είτε εγκαταλείπουμε πολύ σύντομα.

Η επιθυμία απώλειας βάρους και η βελτίωσης της υγεία και της εικόνας σώματος, είναι από τις πιο συχνές επιδιώξεις. Τι μας κάνει όμως πολύ συχνά να αναβάλουμε ή να παρατάμε την προσπάθεια πριν ακόμα ξεκινήσει;  Γιατί σε κάθε υπερφαγικό επεισόδιο επαναπαυόμαστε στο ότι θα ξεκινήσουμε από Δευτέρα δίαιτα;   Γιατί άραγε να είναι τόσο δύσκολη η επίτευξη αυτού του στόχου, τη στιγμή που γνωρίζουμε και επιθυμούμε διακαώς τα οφέλη;

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που προβάλουμε στον εαυτό μας και πώς  μπορούν να καταρριφθούν σύμφωνα με προτάσεις που κάνουν, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς. Έτσι, θα δεις αυτή τη διαδρομή με «νέα ματιά» και, γιατί όχι, αυτή τη χρονιά να καταφέρεις να επιτύχεις τον στόχο σου.

«Η περίοδος της δίαιτας είναι μια περίοδος που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία, αυστηρό προγραμματισμό και  μεγάλη στέρηση»

Η δίαιτα δεν είναι μια εντολή που πρέπει να εκτελεστεί. Όταν στο μυαλό σου αντικαταστήσεις τον όρο «δίαιτα» με την φράση «αλλάζω τις συνήθειες μου», τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα. Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα της συμμόρφωσης ξεκινά από το αν ο στόχος που έχει τεθεί, αλλά και το χρονικό διάστημα που αναμένεται να επιτευχθεί, έχουν ρεαλιστική βάση. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις την βοήθεια του διαιτολόγου σου προκειμένου θα θέσετε μαζί τους στόχους που αφορούν εσένα  με βάση την ιδιοσυγκρασία σου, το ιστορικό σου και τις συνθήκες ζωής σου. Επίσης, είναι σημαντικό να ανατραπούν οι πιθανές αυθαίρετες πεποιθήσεις και  στερεότυπα για τα τρόφιμα. Ποιά παχαίνουν ή αδυνατίζουν, ποιά είναι «καλά» ή «κακά» και ποιά πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή σου ή όχι. Συνεργάσου με ειλικρίνεια με τον διαιτολόγο σου ώστε το πρόγραμμα που θα φτιάξετε μαζί να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σου. Επιπλέον, βοηθάει ιδιαίτερα το να «σπάσεις» τον μακροπρόθεσμο στόχο σε πολλούς μικρότερους. Αυτοί θα πρέπει να κατακτώνται σιγά σιγά: π.χ. «θα αρχίσω να βάζω λιγότερο λάδι στη σαλάτα, θα τρώω ένα επιπλέον φρούτο την ημέρα, θα αρχίσω να μασάω καλύτερα την τροφή μου, θα τρώω ένα γλυκό λιγότερο την εβδομάδα».

 

«Η υγιεινή διατροφή έχει υψηλό κόστος»

Συζήτησε με τον διαιτολόγο σου τις δυνατότητές σου και είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχεδιάσει και να προσαρμόσει ένα διαιτολόγιο στα οικονομικά σου μέτρα. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να τρώει υγιεινά και με λιγότερα χρήματα.

 

«Δεν έχω χρόνο να κάνω ό,τι απαιτείται»

Η έλλειψη χρόνου απαιτεί καλό προγραμματισμό. Αρκεί να οργανώσεις σωστά τις αγορές σου και να παρασκευάσεις γεύματα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν άμεσα τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα. Επιπλέον, στις μέρες μας οι δυνατότητες για γεύματα εκτός σπιτιού είναι απεριόριστες και έτσι, με τη σωστή καθοδήγηση μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές, ώστε να παραμείνεις στον στόχο σου.

 

«Δεν έχω τη συμπαράσταση της οικογένειας μου/συντρόφου/φίλων»

Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό εμπόδιο. Είναι αναγκαίο όμως να κατανοήσεις ότι ο δικός σου στόχος δεν είναι απαραίτητα και στόχος των άλλων. Ο εαυτός σου είναι εξαιρετικά πολύτιμος και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνη/ος για να εξασφαλίσεις το «ευ ζην» σου. Ωστόσο, βοηθάει πολύ να συζητήσεις ανοικτά και με ειλικρίνεια με τα άτομα τα οποία έχεις ανάγκη τη στήριξή τους, προκειμένου να τους δώσεις να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι για εσένα αυτή η διαδικασία και να βρείτε μαζί τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Να είσαι σίγουρη/ος  ότι στο τέλος μπορεί να βοηθήσεις και εσύ τους άλλους με το παράδειγμά σου. Η σωστή διατροφή είναι ένα ζητούμενο για όλους, ανεξαιρέτως.

 

«Παρασύρομαι εύκολα, δεν έχω την ισχυρό χαρακτήρα»

Η διαδικασία της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής δεν είναι ένας αγώνας δρόμου.

Είναι μια διαδικασία η οποία, για να γίνει βίωμα, πρέπει να γίνει σταδιακά με μικρά και συνειδητά βήματα κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση δες την πορεία αυτή σαν ένα δρόμο που ακολουθείς προς τον στόχο σου κάνοντας μικρές παρακάμψεις και  στάσεις ανάπαυλας, από τις οποίες όμως επανέρχεσαι σύντομα, χωρίς τύψεις και με νέες δυνάμεις για τη συνέχισή της. Απαγκιστρώσου από το όλα ή τίποτα.

 

«Δεν με ενοχλούν και τόσο πολύ τα κιλά μου, έχω συνηθίσει τον εαυτό μου»

Αυτή μπορεί να είναι η δικαιολογία για να μην ξεκινήσεις καθόλου την πορεία. Πολλοί συμβιβάζονται με την κατάσταση του βάρους τους, ακόμα και με τα προβλήματα υγείας τους (που μπορεί για την ώρα να αντιμετωπίζονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή), αφού προς το παρόν δεν έχουν σημαντικές επιδράσεις στην καθημερινότητά τους. Είναι ωστόσο σημαντικό να μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας πιο μακροπρόθεσμα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας είναι δυνατό να αποφευχθούν, όχι την τελευταία στιγμή, αλλά πολύ νωρίτερα και με μικρότερο κόπο και κόστος,

 

Την ημέρα που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις την αλλαγή, επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις μέρα με τη μέρα.

Τι μπορώ να κάνω καλύτερο για εμένα σήμερα; Τι κατάφερα τελικά να κάνω καλύτερο για εμένα σήμερα;

 

Ε, κι αν κάπου παραστρατήσεις (υποκύπτοντας σε εκείνο το γλυκάκι που σε κέρασαν στη δουλειά), αύριο είναι μια καινούρια ημέρα που θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις και πάλι κάτι καλύτερο για εσένα και μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς να έχεις επιτύχει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

 

 


1-e1639944688590.jpeg

Μύρισε Χριστούγεννα. Η ατμόσφαιρα της πιο αγαπημένης εποχής του χρόνου είναι πια παντού «χαϊδεύοντας» όλες μας τις αισθήσεις, γεμίζοντας  τα μάτια με ευφάνταστους στολισμούς, τα αυτιά  με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, την καρδιά με συναισθήματα αγάπης και προσφοράς, αλλά και … τη μύτη μας με μυρωδιές γλυκισμάτων και εδεσμάτων.

Γνωρίζουμε ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αναμνήσεις. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και οι μυρωδιές τους, με «πρωταγωνιστές» τα μπαχαρικά  που κυριαρχούν τόσο στα γλυκίσματα όσο και στα εορταστικά πιάτα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα είναι η μυρωδιά που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με τα Χριστούγεννα

Το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, ο γλυκάνισος, το κάρδαμο και το τζίντζερ πρωταγωνιστούν χαρίζοντας, εκτός από τις γευστικές και οσφρητικές τους ιδιότητες,  πολυάριθμες γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτικές επιδράσεις, γεγονός που φαίνεται από την ιδιαίτερη αξία που τους έδιναν οι ανώτερες κοινωνικές κάστες και οι θεραπευτές, καθώς και από τους πολέμους που έχουν γίνει για την καλλιέργεια και το εμπόριό τους.

Σήμερα, για όσους επιδιώκουν να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικαθιστώντας τη ζάχαρη ή το αλάτι, προσδίδοντας γεύση και άρωμα στα πιάτα.

Βγάλε λοιπόν στον πάγκο της κουζίνας τα βαζάκια με τα πολύτιμα μπαχαρικά, δημιούργησε και απόλαυσε!

Κανέλα

Ιδιότητες: Οι βασικές ενώσεις που περιέχει, ευγενόλη και κινναμαλδεΰδη, έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Η κανέλα μελετάται εντατικά για την  επίδρασή της στην μείωση των επιπέδων σακχάρων και λιπιδίων στο αίμα, αλλά και στην κινητοποίηση του μεταβολισμού.

Ιδέες χρήσης: Η ζεστή, γλυκιά γεύση και το άρωμά της, σε σκόνη ή τα ξυλάκια, χαρίζουν γεύση σε μπισκότα και σιροπιαστά γλυκίσματα, σε φρουτοσαλάτες, σε πιάτα κοκκινιστών κρεάτων και πουλερικών, σε ροφήματα και τσάγια, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά όπως ο γλυκάνισος και το μοσχοκάρυδο. Δοκίμασε το ζεστό αρωματικό κρασί των Χριστουγέννων (Glühwein) και διακόσμησε το τραπέζι, τα πιάτα και τον χώρο με συνθέσεις από ξυλάκια κανέλλας.

 

Γαρύφαλλο

Ιδιότητες: Πλούσια πηγή φαινολών, ευγενόλης και γαλλικού οξέος, ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Η μάσησή του βοηθά στην ανακούφιση από τη  δυσπεψία, τον μετεωρισμό, τη ναυτία και τους εμέτους, ενώ καταπολεμά την κακοσμία του στόματος, ακόμα και τον πονόδοντο. Επιπλέον μελετάται, ιδιαίτερα το έλαιο γαρύφαλλου για την καταπολέμηση παθήσεων του αναπνευστικού, αλλά και για τις αντικαρκινικές του δράσεις.

Ιδέες χρήσης: Τα αρωματικά «καρφάκια» που παραδοσιακά στολίζουν τους κουραμπιέδες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες για κρέας, σε γλυκίσματα και αφεψήματα.

 

Γλυκάνισος

Ιδιότητες:  Περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου και ασβεστίου, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, αντιική και αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να λειτουργήσει ως μυοχαλαρωτικό, αναλγητικό, ενώ καταπραΰνει από γαστρεντερικές διαταραχές. Τελευταία υπάρχουν ενδείξεις για αντικαταθλιπτική επίδραση.

Ιδέες χρήσης: Ταιριάζει σε πιάτα με κοτόπουλο, σε λευκές σάλτσες, σε ψωμάκια, παξιμαδάκια, μπισκότα, αλλά και σε αφεψήματα σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά.

Μοσχοκάρυδο

Ιδιότητες: Περιέχει πολυφαινολικές ενώσεις οι οποίες προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, αλλά και να λειτουργήσει ως αφροδισιακό.

Ιδέες χρήσης: Η ζεστή και γλυκιά του γεύση ταιριάζει περισσότερο σε γλυκίσματα και ζεστά ροφήματα, ενώ απογειώνει τις μπεσαμέλ. Συνδυάζεται καλά  με κανέλα, γαρύφαλλο και κάρδαμο. Ένα ζεστό ποτήρι γάλα με λίγο μοσχοκάρυδο θα σε χαλαρώσει πριν τον ύπνο.

 

Κάρδαμο

Ιδιότητες: Η κινεόλη, η βασική δραστική ουσία που περιέχεται στο έλαιο του κάρδαμου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκίμασε ένα τσάι με λίγους σπόρους κάρδαμο για …να «καρδαμώσεις» μετά από μια κουραστική ημέρα.

Ιδέες χρήσης: Ταιριάζει πολύ με χυμούς και smoothies, στολίζει τις σαλάτες, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα) σε πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι.

 

Τζίντζερ (Πιπερόριζα) 

Ιδιότητες: Μελετάται εντατικά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, ενώ είναι γνωστό ότι καταπολεμά τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Ιδέες χρήσης: Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες, σούπες και μαρινάδες, σε πιάτα με κοτόπουλο και ρύζι αλλά και σε σαλάτες, ενώ η φρέσκια ρίζα του μπορεί να γίνει αφέψημα (το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ιώσεων και της δυσπεψίας) ή να προστεθεί σε άλλα αφεψήματα. Ταιριάζει πολύ με το μέλι και το λεμόνι.

 

Βανίλια

Αν και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση στην υγεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα γλυκίσματα για ενίσχυση της γεύσης χωρίς θερμίδες. Ταιριάζει με γλυκά που έχουν βάση το γάλα, ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας σε γλυκά και ροφήματα και φυσικά είναι απαραίτητο συστατικό των μπισκότων. Δοκίμασε να αρωματίσεις τον χώρο σου με κεριά βανίλιας. Μην ξεχνάς ότι μπορούμε να «χορτάσουμε» ακόμα και με τις μυρωδιές!

 

*Να σημειωθεί ότι τα μπαχαρικά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις ή υπό φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους στην περίπτωση επιθυμούν να χρησιμοποιούν κάποιο μπαχαρικό συστηματικά και σε μεγαλύτερη από τη συνήθη ποσότητα.


MARINA-POGA-IDANIKO-BAROS_edited-1280x854.jpg

Θα μπορούσε να είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενη/ο, αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Είναι όμως επαρκές να προσδιορίζεται το ιδανικό βάρος με βάση μόνο  υποκειμενικούς παράγοντες ή είναι απαραίτητες και κάποιες αντικειμενικές σταθερές και μετρήσεις;  


-ΓΙΑ-ΠΑΙΔΙΑ-POGA-MARINA-1280x1281.jpg

5+1 σνακ που ενισχύουν την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Ανάγκη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν έχουν μόνο οι μεγάλοι, αλλά και οι μικροί , υπερκινητικοί super ήρωες που έχουμε σπίτι μας. Για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντική η επαρκής θρέψη του οργανισμού. Επαρκής, όχι από την πλευρά της ποσότητας (όπου συνήθως αγωνιούν οι μητέρες) , αλλά από την πλευρά της ποιότητας και της ικανοποιητικής κάλυψης των θρεπτικών συστατικών.

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού

Παρέχετε στα παιδιά σας υγιεινά γεύματα και σνακ που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό τους. Αποφύγετε αυτά με πολλές και κενές θερμίδες , πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, που συνήθως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Ιδέες για να εντάξετε υγιεινά τρόφιμα στα σνακ του παιδιού σας, δυναμώνοντας έτσι τον οργανισμό τους:

⦁ Φρουτοσαλάτα με πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπανάνα και τριμμένους ξηρούς καρπούς

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Τα περισσότερα έχουν άφθονη ποσότητα βιταμίνης C που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου. Οι ξηροί καρποί έχουν βιταμίνες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς ολόκληρους, ψιλοκομμένους ή τριμμένους.
⦁ Ωμά λαχανικά (καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι) με αυγό και τυρί.
Τα λαχανικά είναι αντίστοιχα με τα φρούτα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν φυτικές ίνες που παίζουν ρόλο στη καλή λειτουργία του εντέρου. Το αυγό είναι τρόφιμο με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη ενώ ο κρόκος του περιέχει και βιταμίνη D. Το τυρί είναι πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.

⦁ Σάντουιτς με ομελέτα και ψιλοκομμένα μανιτάρια.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει η επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη D. Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό του παιδιού κατά την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεδομένου ότι τους χειμερινού μήνες τα παιδιά έχουν ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, είναι απαραίτητο να ενισχύεται η πρόσληψη βιταμίνης D μέσα από τη διατροφή. Τόσο ο κρόκος του αυγού όσο και τα μανιτάρια, περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D. Αν θεωρείτε δύσκολο να φάει το παιδί σας τα μανιτάρια, ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα μέσα στην ομελέτα μαζί με άλλα λαχανικά όπως η πιπεριά ή το κρεμμύδι που έχουν έντονα χρώματα και γεύση, έτσι θα ‘εξαφανίσετε’ τα μανιτάρια και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

⦁ Smoothies με γιαούρτι, φρούτα και σπόρους.

Εδώ και αν μιλάμε για super θρεπτικό σνακ. Τα έχει όλα. Πρώτα απ’ όλα το γιαούρτι, που περιέχει ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Ταυτόχρονα όμως τα ένζυμα και τα ενεργά βακτήρια του γιαουρτιού, δρουν στη χλωρίδα του εντέρου και στη παραγωγή εντερικών αντισωμάτων, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη καλύτερη πέψη και απορρόφηση των συστατικών τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων υλικών του smoothie, δηλαδή των φρούτων και των σπόρων.

⦁ Πόριτζ με βρώμη, γάλα, φρούτα, μέλι και κανέλα

Η βρώμη είναι είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα είναι καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλουν στην υγεία του εντέρου, αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Το μέλι και η κανέλα εκτός των άλλων έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Για να φτιάξετε πόριτζ, βράζετε το γάλα μαζί με τη βρώμη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής κρέμα. Αφού αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε ψιλοκομμένο φρούτο (με μπανάνα που συνήθως λατρεύουν τα παιδιά, είναι τέλειο), μέλι , κανέλα, σπόρους ή και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού σας.

⦁ Σπιτική χορτόπιτα με φέτα και τραχανά

Γιατί η παράδοση γνωρίζει! Φτιάξτε μια σπιτική χορτόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης, σπανάκι , χόρτα, μυρωδικά, φέτα, ελαιόλαδο και τραχανά. Παραδοσιακό και αγαπημένο σνακ με βιταμίνες, σίδηρο, ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνες.

5+1 σνακ που ενισχύουν την άμυνα του παιδικού οργανισμού και μην ξεχνάτε ότι η καλή κατάσταση του οργανισμού που εξασφαλίζεται με καλή και επαρκή θρέψη, είναι η καλύτερη ασπίδα του.


-χριστούγεννα.jpg

Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα

Μου αρέσει κάποια φαγητά να τα κάνω μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, ένα από αυτά είναι και η παρακάτω συνταγή που την μαγειρεύω πάντα στις γιορτές των χριστουγέννων.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1, 5 -2 κιλά ψαρονέφρι ή σπάλα ή κοτόπουλο
  • 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού και 2 πορτοκαλιών
  • 1 κουτ Σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπα πετιμέζι
  • 1 κουτ. Γλυκού ματζουράνα και 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.γλ. κανέλα + λίγο μοσχοκάρυδο + αλάτι +πιπέρι
  • 1 1/2 φλ κόκκινο κρασί ή μηλίτη
  • 80 γρ. Βερίκοκα αποξηραμένα
  • 50 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 50 γρ. Καβουρδισμενα αμύγδαλα

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε το κρέας και στην συνέχεια το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φρούτα και τα αμύγδαλα.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  • 10 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Συνοδεύουμε με basmati.

extra tips

Για ένα υπέροχο ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα, το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ ώρα μαγείρεμα γιατί σκληραίνει το κρέας, περίπου 20-35 λεπτά.

diatrofologos_elefsina-2-1-e1607631516749.jpg

Αν θέλετε μια πρωτότυπη σαλάτα με γλυκοπατάτα και κολοκύθα για το γιορτινό τραπέζι, σίγουρα με αυτήν θα εντυπωσιάσετε.

Αν θέλετε όμως και μια σαλάτα γεμάτη super foods που μπορείς να την καταναλώσετε ως ελαφρύ αλλά πλήρες κυρίως γεύμα, αυτή είναι σίγουρα η κατάλληλη.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 600 γρ. καθαρισμένη κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε κύβους
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού (περίπου 2 λεμόνια)
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • μια μεγάλη χούφτα φύλλα σπανάκι baby (100 γρ.)
  • 1/2 ματσάκι ρόκα
  • 60 γρ. ελαιόλαδο (4 κουτ. σούπας)
  • 100 γρ.  κοπανιστή
  •  100 γρ. σπανάκι baby
  • 1/2 ματσάκι ρόκα
  • 4 κ. σ. καρυδόψιχα (40 γρ.)
  • 1 κ. γλ. κουκουνάρι
  • 1 κ. γλ. μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Προετοιμασία

  • Πλύνετε και σκουπίστε τις γλυκοπατάτες. Βάλτε τες σε ταψί και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του φούρνου. ψήστε στους 180oC για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να τρυπιούνται. Αφήστε τες να κρυώσουν καλά.
  • Αδειάστε στα κομμάτια της κολοκύθας το λάδι και ανακατέψτε καλά. απλώστε τα κομμάτια σε ταψι με λαδόκολλα και τοποθετήστε ταυτόχρονα με τις γλυκοπατάτες στον φούρνο. Ψήστε τα για περίπου 30 λεπτά. Αφήστε και αυτά να κρυώσουν.
  • Στο μεταξύ βάλτε σε ένα μπολ το λεμόνι και μουσκέψτε το κρεμμύδι. Έτσι θα είναι λιγότερο έντονη η γεύση του και λιγότερο καυτερό.
  • Για να ετοιμάσετε τη σαλάτα, καθαρίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε τες στην μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες 1,5 εκ. περίπου. Βάλτε τες σε απλωτή πιατέλα μαζί με την κολοκύθα. Βγάλτε το κρεμμύδι από το λεμόνι και ρίξτε το στη σαλάτα. Προσθέστε τα φύλλα του σπανακιού άκοπα μαζί με τη ρόκα. Στη γαβάθα με το λεμόνι προσθέστε το ελαιόλαδο και την κοπανιστή. Χτυπήστε καλά στο χέρι ή  στο multi και περιχύστε τη σαλάτα. Προσθέστε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε προσεχτικά να μην λιώσουν η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα. Πασπαλίστε με το καρύδι, το κουκουνάρι, το μαύρο σουσάμι και έτοιμη η σαλάτα με γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Σερβίρετε.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 213 kcal
  • Πρωτεΐνες: 1,68 g
  • Υδατάνθρακες: 12,59 g
  • Φυτικές ίνες: 2,18 g
  • Λιπαρά: 16.44 g εκ των οποίων κορεσμένα : 0.12 g

extra tips

  • Επειδή για σαλάτα θέλει τον χρόνο της, αν την προετοιμάσετε για τραπέζι, μπορείτε να ψήσετε τη γλυκοπατάτα και την κολοκύθα από την προηγούμενη μέρα και να τα διατηρήσετε σε μπολ στο ψυγείο.
  • Η θερμιδική αξία της σαλάτας διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το τυρί  που θα προσθέσετε. Αν φτιάξετε  τη σαλάτα σαν κυρίως γεύμα για ένα άτομο υπολογίστε: 1 κ. γλ. ελαιόλαδο, 1 κ. σ.  καρύδια, 1 κ. γλ. κουκουνάρι, 50 γρ. κοπανιστή ή για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα βάλτε κατίκι Δομοκού ανακατεμένο με λίγη καυτερή πιπεριά ή πάπρικα ή λίγη σάλτσα Harisa και 100 γρ. γλυκοπατάτα (1 μικρή). Αφήστε το σπανάκι και τη ρόκα στην ίδια ποσότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε ένα super υγιεινό γεύμα με: 
  • Ενέργεια: 392 kcal
  • Πρωτεΐνες: 18,1 g
  • Υδατάνθρακες: 41,6 g
  • Φυτικές ίνες: 9,1 g
  • Λιπαρά: 19,77 g εκ των οποίων κορεσμένα : 0.7 g

.jpg

Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για επιτυχημένο έλεγχο βάρους;

Το τακτικό ζύγισμα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.  Η αυτοπαρακολούθηση  γενικά, είναι από το πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Μπορεί να οδηγήσει σε καίριες αλλαγές συμπεριφοράς, τόσο απέναντι στο φαγητό, όσο και στον τρόπο ζωής γενικότερα. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να  βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ή να αποτρέψουν την επαναπρόσληψή του. Ταυτόχρονα μπορεί να  κινητοποιήσουν και να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αντιμετωπίζουν την αυτοπαρακολούθηση σαν μια μορφή τιμωρίας ή ψυχαναγκασμού. Αντίθετα, αν γίνει με τη σωστή καθοδήγηση και χωρίς υπερβολές, μπορεί να μειώσει το άγχος και την ανησυχία σε σχέση με το βάρος και να οδηγήσει σε επιτυχημένες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Τι είναι η αυτοπαρακολούθηση;

Η αυτοπαρακολούθηση συμπεριλαμβάνει συστηματική παρατήρηση και καταγραφή του τρόπου διατροφής και άσκησης, με ταυτόχρονη παρακολούθηση του βάρους. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα εργαλεία όπως

  • Ημερολόγια καταγραφής τροφίμων
  • Τακτική αυτοζύγιση
  • Καταγραφή της φυσικής δραστηριότητας με διάφορες συσκευές ή mobile εφαρμογές

Πως το τακτικό ζύγισμα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο βάρους;

Πολύ συχνά χάνεται ο έλεγχος του βάρους όταν σταματάει το ζύγισμα. Ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση του βάρους, της τάξεως του 1 με 2 κιλά τον χρόνο, που μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ή του καλοκαιριού, είναι ικανή να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε σταδιακή αύξησή του με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Η ζύγιση είναι η πιο απλή, γρήγορη και αντικειμενική μέθοδος αυτοπαρακολούθησης. Μπορεί να σε κινητοποιήσει άμεσα να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, αλλά και τη φυσική σου δραστηριότητα.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι;

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι το καθημερινό ζύγισμα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο βάρους, προσωπικά θα ταχθώ υπέρ αυτών που το συστήνουν 1-2 φορές την εβδομάδα. Αφενός θεωρώ αγχωτικό και ψυχαναγκαστικό το να ζυγίζεσαι καθημερινά, αφετέρου το βάρος  μπορεί να σημειώνει συνεχείς  διακυμάνσεις, που οφείλονται στις μεταβολές των υγρών και όχι του λίπους.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχεις για χρόνια σταθερό βάρος και οι αυξομειώσεις του κυμαίνονται σε 1-2 κιλά τον χρόνο, είναι αρκετό να ζυγίζεσαι μια φορά στις 15 ημέρες ή στις 3 εβδομάδες. Αν είσαι όμως από αυτούς που έχουν μεγαλύτερες και συχνότερες μεταβολές βάρους, τότε θα ήταν καλύτερο να ζυγίζεσαι 1-2 φορές την εβδομάδα. Έτσι θα μπορείς εγκαίρως να προλαβαίνεις  και να ελέγχεις τις μεγάλες μεταβολές. Τέλος , αν έχεις συχνά υπερφαγικά επεισόδια, σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, υπερβολικό άγχος με το βάρος σου ή υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποια διατροφική διαταραχή, τότε το ζύγισμα δεν θα σε βοηθήσει. Αντιθέτως θα σου δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος και μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις συμπεριφορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ζήτησε  την καθοδήγηση ενός επαγγελματία διαιτολόγου διατροφολόγου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή ενός ψυχολόγου.

Πως πρέπει να γίνεται η ζύγιση;

Είναι σημαντικό να διατηρείς πάντα παρόμοιες συνθήκες μέτρησης. Δηλαδή να ζυγίζεσαι στην ίδια ζυγαριά, την ίδια ώρα, με παρόμοια ρούχα. Έτσι μόνο τα αποτελέσματα θα μπορούν να είναι συγκρίσιμα. Βοηθάει πολύ να διατηρείς ένα ημερολόγιο που θα καταγράφεις το βάρος σου. Γι’ αυτό  τον σκοπό θα βρεις πολλές εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου.

Συμπερασματικά

Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για επιτυχημένο έλεγχο βάρους; Η αυτοπαρακολούθηση και η συστηματική ζύγιση ως μέρος αυτής, μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους και να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς που αφορούν τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.


cantuccini-fotino-1280x1290.jpg

Ιταλικά μπισκότα cantuccini με φιστίκια Αιγίνης και γλυκάνισο. Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή των cantuccini, πεντανόστιμα μπισκότα που μας έχουν έρθει απ’ ευθείας από την Τοσκάνη. Η παραδοσιακή συνταγή φτιάχνεται με αμύγδαλα και λίγο amaretto, εγώ την «πείραξα» λίγο και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Χαρακτηριστικό τους είναι το διπλό ψήσιμο, εξ ου και η λέξη biscotti που σημαίνει δυο φορές μαγειρεμένο (bis = δις και cotti= μαγειρευτός, ψημένος).

Στην Τοσκάνη, συνηθίζεται να τα σερβίρουν μετά από ένα γεύμα, μαζί με ένα ποτήρι γλυκό κρασί. Εδώ μπορείτε να τα δοκιμάστε με ένα vin santo Σαντορίνης ή γλυκό μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου. Όμως είναι εξίσου απίθανα με καφέ ή τσάι ή ακόμα και με ένα ποτήρι γάλα σαν πρωινό. Χρησιμοποιήστε τα και σαν σνακ για τα παιδιά, που σίγουρα θα τα λατρέψουν.

Υλικά (Για περίπου 25 μπισκότα)

  • 3 αυγά
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (αν βάλουμε καστανή γίνονται πιο μαλακά και όχι τόσο τραγανά)
  • 2 κουτ. Σούπας Στέβια
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 60 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 20 γρ. φουντούκια κομμένα στη μέση
  • 1/2  κουτ. γλ. γλυκάνισο σπασμένο στο γουδί
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνος τους 140ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το βούτυρο αργά, το ηλιέλαιο και στη συνέχεια την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τα φιστίκια, τα φουντούκια και τον γλυκάνισο.  Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, 1-2 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε καλά τον πάγκο και τα χέρια μας γιατί η ζύμη κολλάει έντονα και δεν θα μπορούμε να τη διαχειριστούμε.
  • Πλάθουμε τη μισή ζύμη σε μακρόστενο σχήμα, σαν ένα μασούρι και το μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για το άλλο μισό μείγμα.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι  κόβουμε σε λεπτές φέτες περίπου 1-2 εκ. και τα μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα απλωμένα δίπλα δίπλα.
  • Στο μεταξύ έχουμε δυναμώσει τον φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
  • Ιδανικά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Διατροφική αξία  ανά μπισκότο (20 γρ.)

  • Ενέργεια: 81,53 kcal
  • Πρωτεΐνες: 1,68 g
  • Υδατάνθρακες: 8,86 g  εκ των οποίων σάκχαρα:1,97g
  • Λιπαρά: 4,49 g εκ των οποίων κορεσμένα : 1,11 g

extra tip

Τα ιταλικά μπισκότα cantuccini με φιστίκια Αιγίνης και γλυκάνισο, αφού κρυώσουν καλά μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε  για μεγάλο χρονικό διάστημα (αν μείνουν) σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Επειδή τραβάνε πολύ υγρασία τοποθετήστε λίγο ρύζι στον πάτο του δοχείου και από πάνω σκεπάστε το με λαδόκολλα, είναι απίστευτα αποτελεσματικό για να παραμείνουν τα μπισκότα τραγανά.