espa 2020 H Ελλάδα στα τραπέζια του κόσμου | Nutrilife

H Ελλάδα στα τραπέζια του κόσμου | Nutrilife

diaitologos_elefsina_poga-e1648026784141-1280x1553.jpg

Η Ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους υπόλοιπους λαούς του κόσμου και αυτό φαίνεται από δηλώσεις πολλών τουριστών, οι οποίοι τοποθετούν τη γευστική τους εμπειρία πολύ ψηλά στις εντυπώσεις που είχαν από την επίσκεψή τους στην πατρίδα μας. Η ποιότητα του κλίματος και η ποικιλομορφία του εδάφους της Ελλάδας, αλλά και η σε μεγάλο βαθμό συνέχιση των παραδοσιακών πρακτικών παραγωγής, συντελεί στην πληθώρα ποιοτικών, γευστικών και σημαντικής θρεπτικής αξίας τροφίμων.

Η προτίμηση των ξένων στα Ελληνικά προϊόντα έχει ενισχυθεί με την καθιέρωση της Μεσογειακής Διατροφής ως ένα πρότυπο διατροφής που σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά και τις μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, για τη θρεπτική αξία τροφίμων όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, κ.α. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα Ελληνικά τρόφιμα που ταξιδεύουν στα τραπέζια του κόσμου.

Παρθένο Ελαιόλαδο

Κυρίαρχο προϊόν στις ξένες αγορές παραμένει το παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προτιμούν σε μεγάλο ποσοστό Ιταλοί, Γερμανοί και Καναδοί και Αμερικάνοι. Οι επιστημονικές μελέτες, συνεχώς αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία, με αποτέλεσμα να αποτελεί επιλογή για ευαισθητοποιημένα στη σωστή διατροφή άτομα σε όλο τον κόσμο, παρ’ όλο που το κόστος του στο εξωτερικό παραμένει απαγορευτικό, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ελιές

Η ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση των ελιών μας τις κάνει αγαπητές στις Η.Π.Α., στη Ρωσία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, ακόμα και στην Αφρική.

Φρούτα

Τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα της πατρίδας μας, γίνονται ανάρπαστα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία,  ενώ τα πορτοκάλια μας είναι αγαπητά στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει η Ευρώπη και για το ιδιαίτερης ποιότητας και γεύσης ελληνικό ακτινίδιο. Μάλιστα το 2020 καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές ακτινιδίων, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο επέλεγαν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C λόγω της πανδημίας. Πρόσφατα μάλιστα, το ελληνικό ακτινίδιο υποδέχτηκε η αγορά της Νότιας Κορέας. Αν και με μειωμένους τα τελευταία χρόνια ρυθμούς εξαγωγών, το Ελληνικό σταφύλι και κυρίως η Κορινθιακή σταφίδα κυριάρχησε για χρόνια στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τυριά

Με πρωταγωνιστή την φέτα αλλά και πολλά άλλα τυριά (κασέρι, γραβιέρα Κρήτης, λαδοτύρι, μανούρι, γαλοτύρι, ανθότυρο, ξινοτύρι, μυζήθρα κ.ά.)  ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου. Τα τυριά μας τιμούν οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, αλλά και η Κίνα και η Νότια Αφρική αλλά και χώρες με δική τους παράδοση στα τυριά, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.

Γιαούρτι

Το «GreekYogurt” αποτελεί το σύγχρονο διατροφικό trend σε πολλές χώρες καθώς συνδυάζει την υψηλή θρεπτική αξία (πρωτεΐνη, ασβέστιο) με τις λίγες θερμίδες και την ιδιαίτερη γεύση και εμφανίζεται ως πρόταση σε πολλά διατροφικά σχήματα υγιεινής διατροφής.

Ψάρια

Οι Ελληνικές τσιπούρες και λαβράκια ταξιδεύουν στις γείτονες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία.

Μέλι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μοναδικό οικοσύστημα της πατρίδας μας, με την πληθώρα δέντρων, αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, αλλά και οι παραδοσιακές «καθαρές» πρακτικές, που εφαρμόζουν η πλειοψηφία των παραγωγών μας, καθιστούν το μέλι μας υψηλής θρεπτικής και γευστικής αξίας και αγαπητό κυρίως στη Γερμανία, Γαλλία, Η.Π.Α. και Μεγάλη Βρετανία.

Κρασί

Το κρασί αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, με την «συνετή» κατανάλωσή του να φαίνεται ότι παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς οινολόγους, μοναδικά είναι και τα κρασιά της πατρίδας μας, γεγονός που και πάλι οφείλεται στην ποικιλομορφία του κλίματος και του εδάφους της. Οι ποικιλίες Ασύρτικο της Σαντορίνης και  Μαλαγουζιά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αγαπητές στους κύκλους των οινογευστών στην Αμερική, στον Καναδά και στην Μ. Βρετανία. Ανοδική είναι και η πορεία εξαγωγών του ούζου (αλλά και του τσίπουρου και της τσικουδιάς) που φαίνεται να προτιμούν πολύ οι Γερμανοί.

Εκτός από τα βασικά αυτά προϊόντα, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από τους διεθνείς καταναλωτές και για άλλα Ελληνικά «superfoods» όπως η μαστίχα Χίου, τα φιστίκια Αιγίνης και ο κρόκος Κοζάνης, αλλά και βότανα και μυρωδικά (ρίγανη, κάπαρη) τα οποία μαζί με το λάδι και το μέλι έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Δεν μπορούμε παρά μόνο να αισθανόμαστε τυχεροί και περήφανοι για τα ιδιαίτερα και πολλές φορές μοναδικά προϊόντα της πατρίδας μας!