espa 2020 Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο και φέτα άπαχη | Nutrilife

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο και φέτα άπαχη | Nutrilife

IMG_1672-e1647800339358-1280x1523.jpeg

Μια σπανακόπιτα ή γενικότερα μια οποιαδήποτε αλμυρή πίτα,  μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις.

Η συνταγή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σαν κολατσιό τόσο των παιδιών στο σχολείο, όσο και των μεγάλων, να την καταναλώσεις σαν βραδινό ή ακόμα και σαν κυρίως γεύμα, καθώς έχει λαχανικά (σπανάκι και μυρωδικά) , υδατάνθρακες (το φύλλο) και πρωτεΐνη  (το τυρί).

Αν επιλέξεις να την έχεις για κυρίως γεύμα, έλεγξε την πρωτεΐνη που θα καταναλώσεις την υπόλοιπη ημέρα, γιατί ίσως δεν είναι αρκετή αυτή που πάρεις μόνο από την πίτα (εξαρτάται από τις ανάγκες σου).

Για να μειώσεις το θερμιδικό περιεχόμενο μιας πίτας μείωσε λίγο την ποσότητα λαδιού που θα βάλεις.  Μην ακολουθήσεις κατά γράμμα τη συνταγή της μαμάς σου σε αυτό το κομμάτι  και μην φοβάσαι, θα γίνει εξίσου τραγανή και νόστιμη.

Αν πάλι δεν έχεις χρόνο να ανοίξεις φύλλο, χρησιμοποίησε έτοιμο φύλλο για πίτες.

 

Υλικά για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο
  • 4 πράσα (το λευκό μέρος)
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 700 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά, τριμμένη με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. Σ. Ελαιόλαδο
Υλικά για τα φύλλα
  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο για πίτες
  • 70 ml ελαιόλαδο + 100 ml για τα φύλλα
  • 40 ml ξύδι
  • Αλάτι
  • 400 ml Χλιαρό νερό
Για την επάλειψη
  • 2 αυγά
  • 50 ml γάλα
  • Σουσάμι

Εκτέλεση
  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το “μαραίνουμε” σε μια πλατιά κατσαρόλα.
  • Το στύβουμε και το αφήνουμε στην άκρη σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά του.
  • Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι ή εκεί   που μαράναμε το σπανάκι και σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά).
  • Προσθέτουμε τον άνηθο και το σπανάκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα
  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Τα ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι τρίβοντάς το να πάει παντού.
  • Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Αν χρειάζεται κι άλλο λίγο νερό ή αλεύρι, προσθέτουμε.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα, σκεπασμένη με μια μεμβράνη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το φύλλο σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Απλώνουμε 1-2 κ. Σ. Λάδι με ένα πινελάκι στην βάση του ταψιού και 1 κ. σ. ανάμεσα στα φύλλα.
  • Βάζουμε τρία διαδοχικά φύλλα για τη βάση, στη συνέχεια απλώνουμε την γέμιση με το σπανάκι, ρίχνουμε την φέτα ομοιόμορφα πάνω από την γέμιση και βάζουμε άλλα τρία φύλλα από πάνω.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τα αυγά μαζί με το γάλα. Το αλείφουμε πάνω στην επιφάνεια με πινέλο να πάει παντού και πασπαλίζουμε αμέσως με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C στον αέρα για 45-60 λεπτά.

 

Nutrition Facts (ανά κομμάτι = 100 g)

Ενέργεια: 202 kcal

Υδατάνθρακες: 22.26 g

Πρωτεΐνες: 8.44

Λιπαρά: 9.1