Ψαρονέφρι με αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα
Μου αρέσει κάποια φαγητά να τα κάνω μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, ένα από αυτά είναι και η παρακάτω συνταγή που την μαγειρεύω πάντα στις γιορτές των χριστουγέννων.
Υλικά (για 6 άτομα)
- 1, 5 -2 κιλά ψαρονέφρι ή σπάλα ή κοτόπουλο
- 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού και 2 πορτοκαλιών
- 1 κουτ Σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπα πετιμέζι
- 1 κουτ. Γλυκού ματζουράνα και 1 κ.γλ. θυμάρι
- 1 κ.γλ. κανέλα + λίγο μοσχοκάρυδο + αλάτι +πιπέρι
- 1 1/2 φλ κόκκινο κρασί ή μηλίτη
- 80 γρ. Βερίκοκα αποξηραμένα
- 50 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 50 γρ. Καβουρδισμενα αμύγδαλα
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρέας και στην συνέχεια το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φρούτα και τα αμύγδαλα.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
- 10 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Συνοδεύουμε με basmati.