espa 2020 Από Δευτέρα δίαιτα | Nutrilife

Από Δευτέρα δίαιτα | Nutrilife

apo-deftera-diaita-scaled-e1643269266935-1280x1544.jpg

Το ξεκίνημα του χρόνου σηματοδοτεί μια νέα αρχή και για πολλούς αποτελεί ιδανική περίοδο ανασκόπησης, αναθεώρησης και θέσπισης νέων στόχων. Συχνά, δίνουμε υποσχέσεις αυτοβελτίωσης τις οποίες είτε θέτουμε σε άμεση εφαρμογή, είτε μεταθέτουμε από Δευτέρα σε Δευτέρα, είτε εγκαταλείπουμε πολύ σύντομα.

Η επιθυμία απώλειας βάρους και η βελτίωσης της υγεία και της εικόνας σώματος, είναι από τις πιο συχνές επιδιώξεις. Τι μας κάνει όμως πολύ συχνά να αναβάλουμε ή να παρατάμε την προσπάθεια πριν ακόμα ξεκινήσει;  Γιατί σε κάθε υπερφαγικό επεισόδιο επαναπαυόμαστε στο ότι θα ξεκινήσουμε από Δευτέρα δίαιτα;   Γιατί άραγε να είναι τόσο δύσκολη η επίτευξη αυτού του στόχου, τη στιγμή που γνωρίζουμε και επιθυμούμε διακαώς τα οφέλη;

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που προβάλουμε στον εαυτό μας και πώς  μπορούν να καταρριφθούν σύμφωνα με προτάσεις που κάνουν, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς. Έτσι, θα δεις αυτή τη διαδρομή με «νέα ματιά» και, γιατί όχι, αυτή τη χρονιά να καταφέρεις να επιτύχεις τον στόχο σου.

«Η περίοδος της δίαιτας είναι μια περίοδος που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία, αυστηρό προγραμματισμό και  μεγάλη στέρηση»

Η δίαιτα δεν είναι μια εντολή που πρέπει να εκτελεστεί. Όταν στο μυαλό σου αντικαταστήσεις τον όρο «δίαιτα» με την φράση «αλλάζω τις συνήθειες μου», τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα. Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα της συμμόρφωσης ξεκινά από το αν ο στόχος που έχει τεθεί, αλλά και το χρονικό διάστημα που αναμένεται να επιτευχθεί, έχουν ρεαλιστική βάση. Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις την βοήθεια του διαιτολόγου σου προκειμένου θα θέσετε μαζί τους στόχους που αφορούν εσένα  με βάση την ιδιοσυγκρασία σου, το ιστορικό σου και τις συνθήκες ζωής σου. Επίσης, είναι σημαντικό να ανατραπούν οι πιθανές αυθαίρετες πεποιθήσεις και  στερεότυπα για τα τρόφιμα. Ποιά παχαίνουν ή αδυνατίζουν, ποιά είναι «καλά» ή «κακά» και ποιά πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή σου ή όχι. Συνεργάσου με ειλικρίνεια με τον διαιτολόγο σου ώστε το πρόγραμμα που θα φτιάξετε μαζί να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σου. Επιπλέον, βοηθάει ιδιαίτερα το να «σπάσεις» τον μακροπρόθεσμο στόχο σε πολλούς μικρότερους. Αυτοί θα πρέπει να κατακτώνται σιγά σιγά: π.χ. «θα αρχίσω να βάζω λιγότερο λάδι στη σαλάτα, θα τρώω ένα επιπλέον φρούτο την ημέρα, θα αρχίσω να μασάω καλύτερα την τροφή μου, θα τρώω ένα γλυκό λιγότερο την εβδομάδα».

 

«Η υγιεινή διατροφή έχει υψηλό κόστος»

Συζήτησε με τον διαιτολόγο σου τις δυνατότητές σου και είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχεδιάσει και να προσαρμόσει ένα διαιτολόγιο στα οικονομικά σου μέτρα. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να τρώει υγιεινά και με λιγότερα χρήματα.

 

«Δεν έχω χρόνο να κάνω ό,τι απαιτείται»

Η έλλειψη χρόνου απαιτεί καλό προγραμματισμό. Αρκεί να οργανώσεις σωστά τις αγορές σου και να παρασκευάσεις γεύματα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν άμεσα τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα. Επιπλέον, στις μέρες μας οι δυνατότητες για γεύματα εκτός σπιτιού είναι απεριόριστες και έτσι, με τη σωστή καθοδήγηση μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές, ώστε να παραμείνεις στον στόχο σου.

 

«Δεν έχω τη συμπαράσταση της οικογένειας μου/συντρόφου/φίλων»

Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό εμπόδιο. Είναι αναγκαίο όμως να κατανοήσεις ότι ο δικός σου στόχος δεν είναι απαραίτητα και στόχος των άλλων. Ο εαυτός σου είναι εξαιρετικά πολύτιμος και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνη/ος για να εξασφαλίσεις το «ευ ζην» σου. Ωστόσο, βοηθάει πολύ να συζητήσεις ανοικτά και με ειλικρίνεια με τα άτομα τα οποία έχεις ανάγκη τη στήριξή τους, προκειμένου να τους δώσεις να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι για εσένα αυτή η διαδικασία και να βρείτε μαζί τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Να είσαι σίγουρη/ος  ότι στο τέλος μπορεί να βοηθήσεις και εσύ τους άλλους με το παράδειγμά σου. Η σωστή διατροφή είναι ένα ζητούμενο για όλους, ανεξαιρέτως.

 

«Παρασύρομαι εύκολα, δεν έχω την ισχυρό χαρακτήρα»

Η διαδικασία της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής δεν είναι ένας αγώνας δρόμου.

Είναι μια διαδικασία η οποία, για να γίνει βίωμα, πρέπει να γίνει σταδιακά με μικρά και συνειδητά βήματα κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση δες την πορεία αυτή σαν ένα δρόμο που ακολουθείς προς τον στόχο σου κάνοντας μικρές παρακάμψεις και  στάσεις ανάπαυλας, από τις οποίες όμως επανέρχεσαι σύντομα, χωρίς τύψεις και με νέες δυνάμεις για τη συνέχισή της. Απαγκιστρώσου από το όλα ή τίποτα.

 

«Δεν με ενοχλούν και τόσο πολύ τα κιλά μου, έχω συνηθίσει τον εαυτό μου»

Αυτή μπορεί να είναι η δικαιολογία για να μην ξεκινήσεις καθόλου την πορεία. Πολλοί συμβιβάζονται με την κατάσταση του βάρους τους, ακόμα και με τα προβλήματα υγείας τους (που μπορεί για την ώρα να αντιμετωπίζονται με κάποια φαρμακευτική αγωγή), αφού προς το παρόν δεν έχουν σημαντικές επιδράσεις στην καθημερινότητά τους. Είναι ωστόσο σημαντικό να μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας πιο μακροπρόθεσμα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας είναι δυνατό να αποφευχθούν, όχι την τελευταία στιγμή, αλλά πολύ νωρίτερα και με μικρότερο κόπο και κόστος,

 

Την ημέρα που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις την αλλαγή, επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις μέρα με τη μέρα.

Τι μπορώ να κάνω καλύτερο για εμένα σήμερα; Τι κατάφερα τελικά να κάνω καλύτερο για εμένα σήμερα;

 

Ε, κι αν κάπου παραστρατήσεις (υποκύπτοντας σε εκείνο το γλυκάκι που σε κέρασαν στη δουλειά), αύριο είναι μια καινούρια ημέρα που θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις και πάλι κάτι καλύτερο για εσένα και μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς να έχεις επιτύχει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.