Ζάχαρη, η γλυκιά αγαπημένη! | Nutrilife

-η-γλυκιά-αγαπημένη.jpg

Έχετε αναλογιστεί πόση ζάχαρη προσλαμβάνετε την ημέρα; Πολλοί θα σκεφτείτε ότι δεν καταναλώνετε ζάχαρη στον καφέ ή ότι δεν σας αρέσουν τα γλυκά όποτε και θα θεωρήσετε ότι η ζάχαρη που καταναλώνετε δεν είναι πολύ, είναι όμως πράγματι έτσι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σάκχαρα σε φυσικά τρόφιμα

Τα σάκχαρα υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παλιότερα, πριν από την μαζική εισαγωγή των τυποποιημένων τροφίμων στη διατροφή μας, τα κύρια σάκχαρα που προσλαμβάναμε προέρχονταν από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία όμως συνοδεύονταν και από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολύ νερό, ενώ τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Δεδομένου ότι το σώμα διασπά και πέπτει αυτές τις τροφές με αργό ρυθμό, η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα παρέχει στο σώμα μας αργά και σταθερά ενέργεια. Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Άρα η πρόσληψη σακχάρων μέσω των φυσικών τροφίμων δεν καθίσταται προβληματική.

Εξωγενείς πηγές ζάχαρης

Ωστόσο τα προβλήματα προκύπτουν όταν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη από εξωγενείς πηγές. Δηλαδή η ζάχαρη που προσθέτετε οι ίδιοι στα τρόφιμα ή στα ροφήματα καθώς και η αυτή που προσθέτουν οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να ενισχύσουν τη γεύση ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Οι κυριότερες πηγές πρόσληψης ζάχαρης είναι φυσικά τα γλυκά, αλλά και τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικότερα σχεδόν όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα. Επιπλέον ο καφές ή άλλα ροφήματα όταν καταναλώνονται με την προσθήκη ζάχαρης και σε καθημερινή βάση. Ζάχαρη όμως υπάρχει και σε τρόφιμα που δεν θα σας πήγαινε ποτέ το μυαλό όπως στο ψωμί και γενικότερα στα αρτοποιήματα, στα αλλαντικά, στις έτοιμες σούπες, στην κέτσαπ και σε πολλά άλλα.

Πόση ζάχαρη μπορώ να καταναλώνω;

Το αποτέλεσμα αυτού του ‘βομβαρδισμού’ των τροφίμων με ζάχαρη, είναι η υπερβολική κατανάλωση αυτής. Οι έφηβοι σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 24 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα το οποίο ισοδυναμεί με 384 θερμίδες !!!
Και αν αυτό είναι υπερβολικό τότε θα αναρωτηθεί κάποιος ποια είναι ή ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης; Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια δεδομένου ότι η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία στη διατροφής μας επομένως δεν έχει καθοριστεί και Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA). Παρ’ όλα αυτά όμως έχουν δοθεί κάποιες διεθνείς συστάσεις για την κατανάλωση ‘πρόσθετων σακχάρων’ από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση το 2009, οι οποίες μιλούν για ανώτατη ημερήσια πρόσληψη στις 140 θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα για τους άνδρες και στις 100 θερμίδες για τις γυναίκες, με μικρές αποκλίσεις, ανάλογες της σωματικής δραστηριότητας. Αν θέλουμε να μεταφράσουμε την σύσταση αυτή σε κουταλάκια ζάχαρης αναφερόμαστε σε 7 (35 γρ.) κουταλάκια του γλυκού κοφτά για τους άνδρες και 5 (25γρ.) για τις γυναίκες. Μην ξεχνάτε ότι η ποσότητα αυτή δεν αφορά την ζάχαρη που θα προσθέσετε στον καφέ ή στο τσάι σας, αλλά αυτή που θα προσλάβετε από όλα τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε!

Ακολουθήστε μας: