espa 2020 Γκρανόλα Gingerbread | Nutrilife

Γκρανόλα Gingerbread | Nutrilife

granola-gingerbread-e1733938717721.jpeg

Τα δημητριακά είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για το πρωινό. Η βρώμη αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή της κατηγορίας  καθώς προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως  βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3), καθώς και  βιταμίνη Ε. Ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, το σελήνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το μεγάλο της πλεονέκτημα που είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες οι οποίες έχουν πολλαπλούς ευεργετικούς ρόλους στην ανθρώπινη υγεία.

Το μοναδικό της ίσως μειονέκτημα είναι η γεύση της,  που σε πολύ κόσμο λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την κατανάλωσή της.  Αυτό με οδήγησε στην αναζήτηση και τον πειραματισμό με συνταγές εύγευστες και υψηλής θρεπτικής αξίας, προκειμένου να καταναλώνεται ευχάριστα και να καταφέρει έτσι να ενταχθεί αναπόσπαστα στο καθημερινό διαιτολόγιό σου.

H γκρανόλα Gingerbread αποτελεί ένα μείγμα βρόμης με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς (καρύδια πεκάν και ελληνικά – μπορείς να προσθέσεις και σπόρους) που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την θρεπτική αξία του πρωινού ενισχύοντάς το με επιπλέον αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά.

Ακριβώς το ίδιο μείγμα μπορείς να το βάλεις σε μακρόστενη φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα και μετά το ψήσιμο να το κόψεις σε κομμάτια φτιάχνοντας έτσι τέλειες gingerbread μπάρες.

 

ΥΛΙΚΑ

* 4 φλ. Βρώμη
* 1 φλ. Καρύδια Πεκάν
* 1/2 φλ. Καρύδια Ελληνικά
* 2 κουτ. Σούπας κανέλα
* 2 κουτ. Σούπας τζίντζερ σε σκόνη
* 1 κουτ. Σούπα τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
* 1/2 κουτ. Γλυκού πιπέρι*
* 1 κ. Γλυκού υγρή βανίλια
* 3 κουτ. Σούπ. Λάδι καρύδας
* 1/3 φλ. Μέλι
* 2 κουτ. Σούπας μελάσα
* 1 κουτ. Σούπας πετιμέζι
* 1/2 φλ. Flakes καρύδας ή 2-3 κουτ. Σούπασ ινδοκάρυδο τριμμένο.
* 1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

* Ζεσταίνουμε το λάδι Καρύδας μαζί με το μέλι.
* Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη μαζί με τα μπαχαρικά: κανέλα, Τζίντζερ τριμμένο (σε σκόνη), το πιπέρι, το αλάτι, το φρέσκο Τζίντζερ και τα flakes καρύδας.
* Μέσα στο λάδι Καρύδας που έχουμε ζεστάνει με το μέλι, προσθέτουμε τη μελάσα, το πετιμέζι και την υγρή βανίλια.
* Ενώνουμε τα υγρά στοιχεία μαζί με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
* Απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για 15 – 20 λεπτά.
* Αφήνουμε να κρυώσει καλά, σπάμε σε χοντρά κομμάτια και φυλάσσουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
* Την απολαμβάνουμε με γιαούρτι, γάλα ή και σκέτη.

Extra tips
  1. Αν πρόκειται να την καταναλώσουν παιδιά καλό είναι να αποφύγεις το πιπέρι.
  2. Μπορείς να προσθέσεις και διάφορους σπόρους όπως σπόρους chia, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά μερίδα 40 γρ. )

Ενέργεια: 181 kcal
Υδατάνθρακες: 19,41 g
Πρωτεΐνες: 5,38 g
Λιπαρά: 9,58 g
Φυτικές ίνες: 4,7 g
Νάτριο: 0,2 mg