Το αβοκάντο έκανε ένα μακρύ ταξίδι και έφτασε στην Ελλάδα στα ’60s. Προερχόμενο από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό που θεωρείται και η μαμά πατρίδα του. Στην Ελλάδα προτίμησε την Κρήτη (ξέρει αυτό τα καλά τα μέρη) όπου καλλιεργείται στην περιοχή των Χανίων εδώ και κάτι δεκαετίες. Παρ’ όλο που θεωρείται φρούτο, έχει υφή και χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη της κατηγορίας του.
Μαλακό και κρεμώδες, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (σπάνιο για φρούτο ) και με μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που δύσκολα συναντάς σε ένα και μοναδικό τρόφιμο.
Σύσταση
Το μεγαλύτερο μέρος του αβοκάντο , περίπου το 73% αποτελείται από νερό. Tο υπόλοιπο 28% όμως είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα το 15% είναι λίπος (καλά λιπαρά) , το 8,5 % υδατάνθρακες (κυρίως φυτικές ίνες) και ένα 2% πρωτεΐνη (επίσης πολύ σπάνιο για φρούτο). Μισό αβοκάντο, περίπου 100 γρ., έχει 160 θερμίδες , σχεδόν όσες έχει 1 κουταλιά της σούπας λάδι (135 kcal).
Σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα περιέχει πολύ λίγα σάκχαρα και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ενώ το 79% των υδατανθράκων του είναι φυτικές ίνες, οι οποίες ως γνωστόν έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του εντέρου μας και όχι μόνο. Ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες αλλά και του λίπους που περιέχει, δημιουργεί έντονο αίσθημα κορεσμού. Συνεπώς μειώνει το αίσθημα της πείνας και μας κρατάει χορτάτους για αρκετές ώρες.
Τα λιπαρά του από την άλλη, είναι αυτά που επιδιώκουμε να έχουμε στη διατροφή μας. Πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα έλαια του αβοκάντο μπορεί να συμβάλουν στη προστασία της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής και τον διαβήτη.
Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά
Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Εξαιρετικά πλούσιο όμως και σε φολικό οξύ (Β-9) , βιταμίνη Κ και κάλιο (τα 100 γρ. αβοκάντο έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα!!!!). Περιέχει επίσης χαλκό, βιταμίνη Ε (ισχυρά αντιοξειδωτική), βιταμίνη Β-6 και βιταμίνη C. Επιπλέον είναι πλούσιο σε καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και τη προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που δημιουργείται με την αύξηση της ηλικίας. Τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά του, απορροφούνται ακόμα καλύτερα από τον οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συντελεί στη μείωση τα συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και συμβάλει θετικά στον έλεγχο βάρους.
Ιδέες για να το εντάξετε στη διατροφή
Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους όπως :
- Αλείψτε το στο ψωμί σας σαν βούτυρο ή κομμένο σε φέτες και προσθέσετε μέλι ή τυρί ή αυγό
- Προσθέστε το σε διάφορες σαλάτες ψιλοκομμένο
- Βάλτε το σε σάντουιτς ή τορτίγιες μαζί με αυγό ή τόνο ή σολομό ή τυρί
- Φτιάξτε την αγαπημένη guacamole (μείγμα λειωμένου αβοκάντο με μυρωδικά και λαχανικά) την οποία μπορείτε να προσθέσετε είτε σε σάντουιτς, είτε σε σαλάτες, είτε πάνω σε φέτες ψωμιού σαν πρωινό ή σαν ενδιάμεσο σνακ.
- Δοκιμάστε το μέσα σε smoothies μαζί με φρούτα, βρώμη και μέλι .
- Δοκιμάστε το μέσα σε συνταγές με θαλασσινά ή ομελέτα.
Αν έχετε κήπο και μένετε σε περιοχές με ήπιο κλίμα σκεφτείτε να φυτέψετε ένα δέντρο αβοκάντο για να έχετε πάντα φρέσκο στο πιάτο σας ένα υπερτρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.