espa 2020 Σχολικό κολατσιό στην covid-19 εποχή | Nutrilife

Σχολικό κολατσιό στην covid-19 εποχή | Nutrilife

-στο-σχολείο-στην-covid-19-εποχή.jpg

Το σχολικό κολατσιό του παιδιού ήταν ανέκαθεν ένας πονοκέφαλος για τους γονείς. Τι να βάλω στο παιδί να φάει στο διάλλειμα; Να είναι υγιεινό, να είναι γρήγορο στην προετοιμασία, γιατί δεν έχω και πολύ χρόνο το πρωί, να είναι οικονομικό, να είναι διαφορετικό, γιατί το παιδί το βαριέται…. και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το να είναι ασφαλές. Να μπορεί δηλαδή να καταναλωθεί εύκολα από το παιδί, χωρίς να πρέπει να έρθει σε επαφή με τα χέρια του και υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης. Ταυτόχρονα όμως να τηρεί και όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Μην πανικοβάλλεστε, ψυχραιμία!!!

Τα συσκευασμένα σνακ είναι πιο ασφαλή; 

Η εύκολη λύση, θα ήταν σίγουρα να καταφύγουμε σε τυποποιημένα συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτό όμως ενέχει πολλούς κινδύνους ως προς την ποιότητα και τη διατροφική αξία των τροφίμων αυτών. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να καταλήξουμε το κολατσιό του παιδιού μας να είναι σε καθημερινή βάση κρουασάν, μπισκότα, σοκολατίτσες, γκοφρετίτσες και παρεμφερή σνακ, που από την μια μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς ως προς τον covid – 19 λόγω της συσκευασίας τους, αλλά από την άλλη, ουδόλως είναι ασφαλή ως προς τη διατροφική τους αξία και κατ’ επέκταση την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Ποια είναι η λύση;

Σχολαστική και προσεχτική συσκευασία. Επιμονή και παραμονή στις συστάσεις που συνεχώς δίνουμε για ένα υγιεινό κολατσιό στο σχολείο προετοιμασμένο από το σπίτι, αλλά σχολαστικά πακεταρισμένο και μοιρασμένο σε μικρές αυτόνομες συσκευασίες. Ταυτόχρονα, συνεχή εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και την καθαριότητα των χεριών, πριν από την κατανάλωση του φαγητού.

Ιδέες για σχολικά σνακ και συσκευασία
 1. Φρούτα

Μην αποφύγετε τα φρούτα γιατί θα πρέπει το παιδί να τα πιάσει με το χέρι. Προτιμήστε μπανάνα η οποία ξεφλουδίζεται εύκολα. Σε περίπτωση που επιλέξετε άλλο φρούτο, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε το σε μπολάκι μαζί με ένα παιδικό πλαστικό πιρουνάκι. Για να μην μαυρίσει προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι από πάνω. Δοκιμάστε αρκετές φορές την διαδικασία στο σπίτι, προσφέροντας στο παιδί το φρούτο με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.

 1. Τοστ και αραβικές πίτες

Εκτός από το κλασικό τοστ με τυρί κίτρινο και λαχανικά (καλό είναι να αποφεύγετε τα αλλαντικά) μπορείτε να ετοιμάσετε και άψητο τοστ, αραβική πίτα ή μικρά μπριοσάκια με:

 • Κατίκι Δομοκού ή Φιλαδέλφεια ή φέτα και ντομάτα ή αγγούρι σε φέτες

 • Κοτόπουλο (το ξεψαχνίζουμε) με τυρί και μαρούλι – αγγούρι

 • Ομελέτα με 1 αυγό + λαχανικά (πιπεριά, κολοκύθι τριμμένο, μανιτάρια)

για όσους προτιμούν το γλυκό

 • Φυστικοβούτυρο με φέτες μπανάνα

 • Ταχίνι με κακάο και μέλι

 • Μαρμελάδα με λίγη μαργαρίνη

 • Μικρά ατομικά Pan cakes με αλεύρι βρώμης και μπανάνα ή τριμμένο μήλο

 • Σπιτικά μικρά κουλουράκια με ελαιόλαδο

Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω να έρθουν σε επαφή απευθείας με τα χέρια του παιδιού, τεμαχίστε τα σε 3-4 μικρά κομμάτια (το κάθε ένα να είναι 2-3 μπουκιές) και συσκευάστε τα με χαρτί και αλουμινόχαρτο ένα-ένα. Το ξέρω είναι λίγο χρονοβόρο και αντιοικολογικό αλλά θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, να μην ακουμπήσουν απ’ ευθείας το φαγητό τους.

 1. Κουλούρι Θεσσαλονίκης και σπιτικά πιττάκια

Αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων. Με την ίδια λογική με τα παραπάνω μοιράστε το κουλούρι στη μέση και βάλτε το σε δυο σακουλάκια.

Καλή λύση είναι και τα σπιτικά ατομικά πιτάκια (τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια) με σπιτική ζύμη ή φύλλο. Διατηρούνται τουλάχιστο για 2-3 μέρες και μπορούν πραγματικά να σας λύσουν τα χέρια. Συσκευάστε τα με τον ίδιο τρόπο ένα ένα.

 1. Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών, είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή και ιδιαίτερα γευστικές. Κόψτε τες σε μικρά κομμάτια και κάντε ατομικές συσκευασίες.

Καλή σχολική χρονιά με ασφάλεια και υγεία.