Τα όσπρια είναι τρόφιμα που περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης από όλα τα άλλα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και την οικονομικότερη πηγή πρόσληψης αυτής. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ενώ περιέχουν υδατάνθρακες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλα για την διατροφή των διαβητικών. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ), σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Χαμηλά σε νάτριο και πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη και είναι έτσι κατάλληλα για τα άτομα με κοιλιοκάκη.
Με λίγα λόγια είναι ένα υπερτρόφιμο που οι επίσημες οδηγίες συστήνουν να βρίσκεται σε κάθε γεύμα. Εύκολο για τους βορειοευρωπαίους που ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται; Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο σταματάμε να μαγειρεύουμε τα όσπρια και τους καθαρά καλοκαιρινούς μήνες τα απομακρύνουμε τελείως από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μάθει από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας να τα τρώμε μαγειρεμένα με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι με τη μορφή σούπας ή στον φούρνο με λίγο καυτερά μπαχαρικά, καμιά φορά και λίγο λουκάνικο χωριάτικο, έτσι για να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές καύσεις του χειμώνα αλλά και για έξτρα γεύση.
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα όμως είναι πολύ ζεστό για σούπες, οπότε θα πρέπει να δείτε τα όσπρια με άλλο… μάτι και να ανακαλύψτε την καλοκαιρινή τους πλευρά προκειμένου να τα καταναλώνετε ευχάριστα. Μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικές σαλάτες με όσπρια και κρύα πιάτα ή να τα μαγειρέψετε με τελείως διαφορετικά υλικά απ’ ότι συνήθως.
Τα όσπρια σε καλοκαιρινούς συνδυασμούς
Αφού βράσετε και σουρώσετε τα όσπρια μπορείτε να τα συνδυάσετε με:
- Φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά όπως ντοματίνια, αγγουράκι ψιλοκομμένο, πολύχρωμές πιπεριές, ρόκα, δυόσμο, μαϊντανό, κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό, φρέσκο ginger, φρέσκο ή ξερό κόλιανδρο και φυσικά σκόρδο.
- Αν στις σαλάτες με τα όσπρια προσθέσετε ξηρούς καρπούς, ρύζι, κινόα ή πλιγούρι θα αυξήσετε ακόμα περισσότερο τη θρεπτική τους αξία και θα έχετε πρωτεΐνη ισάξια με αυτή του κρέατος. Ιδανική επιλογή και για χορτοφάγους.
- Μπορείτε να προσθέστε τόνο (τους πάει πολύ ο καπνιστός) ή σολομό καπνιστό, θαλασσινά (βραστές γαρίδες , χταπόδι ή σουπιές) ή τυρί όπως κατίκι Δομοκού ή ξινομυζήθρα , για να γίνουν οι σαλάτες σας ακόμα πιο γευστικές και χορταστικές.
- Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τους γίγαντες με κρεμμύδι ξερό, δυόσμο, ρίγανη και ντομάτα και θα με θυμηθείτε.
- Μην ξεχνάτε να προσθέτετε στις σαλάτες σας λεμόνι, ξύδι ή μπαλσάμικο καθώς και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για ακόμα καλύτερη γεύση.